manja slova veća slova

Višnja Korbar, jedna od najpoznatijih pjevačica zabavne glazbe, preminula je u 81. godini života.

Početak Višnjine glazbene karijere obilježila je pobjeda na "Prvom pljesku" 1960. godine, a zbog toplog i snažng alta dobila je nadimak "jugoslavenske Milve". Sudjelovala je na brojnim festivalima: Opatijskom, Splitskom i Zagrebačkom, a najveći trag ostavila je na Krapinskom festivalu na kojem je nastupala od njegovih samih početaka. Prvi album, jednostavno nazvan, "Višnja Korbar" objavila je 1974. godine za RTV Ljubljana, a za Jugoton je snimila nekoliko albuma i singl ploča. Posljednju dvostruku kompilaciju Višnje Korbar u ediciji "Zlatna kolekcija", Croatia Records objavila je 2012. godine na kojoj se nalazi pedeset njenih uspješnica.
 
U knjižici izdanja, između ostalog, urednik Siniša Škarica je napisao:
                                                                                                                   
"Višnja Korbar, slično generacijski najbližima pokojnoj Ani Štefok i Elviri Voći, ili starijim kolegama poput Ive Robića i Marka Novosela, svoju obećavajuću yu-karijeru iz šezdesetih zamijenila je regionalnim životom kroz sljedeća desetljeća; Krapina, Slavonija, Pitomača, MIK, došli su umjesto Opatije, Melodija Jadrana, Beogradskog proleća, Zagreba, sarajevskoga Vašeg šlagera sezone...Nije bilo velikih hitova, nije bilo velikih ploča; velika obećanja ostala su neispunjena; premda, Višnja Kobar, nakon Zdenke Vučković - kao prva iz naraštaja rođenog četrdesetih godina prošloga stoljeća - bila je pozvana na svejugoslavensku Opatiju (1962), a potom 1963. na Beogradsko proleće i splitske Melodije Jadrana. Zanimljivo, na Zagrebu se javlja tek 1966. što je možda i ranim znakom njena nesnalaženja u zapjenjenim estradnim vodama.       
Zagorka, dalmatinskog temperamenta, izravna, "što na umu to na drumu" (u Dalmaciji bi rekli lingua ščeta); kako sama kaže, "bez muža, ljubavnika, menadžera i pripadnosti klanovima", gubila je korak u nerijetko zakulisnoj igri u borbi za vrhove zabavno-glazbenih ljestvica. Glasoviti tenor i pedagog Zlatko Šir, koji ju je učio pjevanju, priželjkivao joj je karijeru operne pjevačice, a drugo veliko ime hrvatske glazbe Miljenko Prohaska ocijenio ju je spremnom pjevati sve od narodne do jazza! Nije li se upravo mladalačka šetnja najraznovrsnijim stranicama popularnih kajdanka izgubila u labirint osrednjosti? Vjerojatni odgovor je: u svemu po malo, ali činjenica je, danas, kada se radi svojevrsna rekapitulacija njene karijere s napunjenih sedam desetljeća, ostaje snažan dojam mnogih propuštenih prilika. Tim prije, jer je, osim neprijeporna pjevačkoga dara i bogatoga alta, i izgledom jedna od najatraktivnijih pjevačica u povijesti domaće estrade.

Veliki impresario i menadžer pariške Olympije Armenac Bruno Coquatrix, čovjek koji je punih četvrt stoljeća, kroz 50-e, 60-e i 70-e, otkrivao i promicao nova imena francuske i internacionalne pop scene, Višnju je, nakon dvotjedne probe, u ljeto one davne 1966., htio izdvojiti iz jugoslavenske pjevačke vrste i pretvoriti u zvijezdu svog hrama zabave. "Morala bih živjeti tamo, pjevati u baru, učiti jezik i sve ispočetka, a pitanje, je li bi uspjela?", retorički je, dvije godine poslije, komentirala taj važan trenutak svoje karijere u razgovoru za tada vrlo tiražni Plavi vjesnik, ostajući bez odgovora. Osam velikih turneja po bivšem SSSR-u; nastupi među našim iseljenicima u Europi, Americi, Australiji; na televizijama Čehoslovačke, Rumunjske, DDR-a, SSSR-a, Norveške...ništa je nije moglo fascinirati do te mjere da pređe zakoračeni  Rubikon.

Čini se ključnim: premalo je vjerovala u sebe, u svoje sposobnosti, u izvrsnost, a razloge promašaja znala je pravdati i nedostakom sreće, rado spominjući navodnu Modugnovu uzrečicu o tri osnovna uvjeta nečijeg uspjeha u zabavnoj glazbi: "sreća, sreća i opet sreća!". Jer, kao da je Višnja Korbar, već negdje na početku estradnoga puta, izgubila svoju amajliju. Tako je život nemilosrdno prizemljio, možda posljednje veliko očekivanje njene karijere, kada je 1982. godine na mitskoj pozornici Lisinskoga mijenjala Radojku Šverko kao Fantine u Hugoovim "Jadnicima"; u glavnoj ulozi novog Komedijinog otkrića Schonberg-Baubliline pop-opere "Les Misarables". Radojka je bila u blaženom stanju, a Višnja se hrvatskom kazališnom magu Vladi Štefančiću činila idealnim, spasonosnim rješenjem. I bilo je tako: šest predstava, a onda je financijska kriza uništila njen san: "Jadnici" (koji će a propos tri godine kasnije postavljeni u londonskom West Endu postati svjetskim hitom), zajedno s "Gubec-begom" i "Gričkom vješticom", skinuti su s repertora!        
Višnja Korbar, je od Hrvatske glazbene unije, cehovske udruge izvođača-umjetnika, zaslužila "Nagradu Status povodom 50 godina umjetničkog rada", a 2012. i ovaj dvostruki album iz serije Zlatnih kolekcija.
To postaje važno, a sve ostalo, kako i ona kaže, samo su sjećanja...ili - "samo ljubav", čime započinje i završava ova diskografska zbirka duga 50 snimaka."


Višnja Korbar pjevala je skladbe velikih skladatelja Alfija KabiljaKrešimira Hercega, Ljube KuntarićaVilibalda ČaklecaIvice StamaćaZvonka Špišića, a svakako će ostati zapamćena njena izvedba evergreena "Zbog jedne melodije davne" autora Miljenka Prohaske izvedene na Opatiji '70.


(Ovi tekstovi i fotografije podliježu zaštiti autorskih prava. Neovlašteno preuzimanje ili neovlašteno korištenje bilo kojeg teksta ili fotografije smatrat će se kršenjem autorskih prava i bit će podložno tužbi.)
04.04.2022. (05:24)
RZL

Općina Zlatar Bistrica je nakon provedenog postupka poništila natječaj za nabavu radova i opreme za izgradnju dječjeg igrališta u Veleškovcu. Natječaj je bio objavljen 7. srpnja i kako piše u obrazloženju odluke, poništava se jer niti jedna od zaprimljenih ponuda ne ispunjava uvjete o dokumentaciji i niti jedna nije ocijenjena kao potpuna i valjana. Kako bi se projekt proveo, Općina je bez odgode ponovno pokrenula postupak javne nabave te je 8. kolovoza raspisan novi natječaj za radove i nabavu opreme, putem sustava Agronet. Tu je dostupna kompletna dokumentacija i pozivaju se svi zainteresirani gospodarski subjekti da dostave svoje ponude, putem
12.08.2022. (07:57) ...otvori...

Započela je predaja zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Za nastale štete ukupno će se raspodijeliti 1,2 milijuna kuna. Potpore će dobiti pčelari kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata, tijekom proljeća ove godine zaključno s 1. srpnjem, a koji podnesu zahtjev za potporu. U Narodnim novinama objavljen je i Pravilnik o provedbi programa potpore, kojim je između ostalog utvrđen iznos potpore, koji se određuje razmjernom raspodjelom sredstava iz Programa u skladu s brojem stradalih pčelinjih
12.08.2022. (07:47) ...otvori...

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 104 nove osobe pozitivne na koronavirus, od kojih  je 16 testirano PCR testom te 88 brzim antigenskim testom. Oporavilo se 5 osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko - zagorske županije iznosi 1202. Broj novooboljelih u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 543, dok je prije tjedan dana bio 532. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 12 pozitivnih osoba na SARS CoV-2. U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije trenutno ima 27 pozitivnih djelatnika, od kojih je 18 zdravstvenih. Prošli je tjedan bilo 17 pozitivnih djelatnika, od kojih 10
12.08.2022. (10:49) ...otvori...

Nogometni klub Oštrc iz Zlatara obilježava 100. godišnjicu postojanja. Tim povodom, u subotu 13. kolovoza, od 9 do 18 sati, organiziraju sportska događanja, koja počinju utakmicom najmlađih kategorija, a završavaju prijateljskom utakmicom seniora Oštrca i Zagorca iz Krapine, kojom će obilježiti i prvu odigranu utakmicu u Zagorju. Naime, NK Oštrc je registriran 1922. godine i po tome je, nakon krapinskog Zagorca, drugi registrirani zagorski nogometni klub. Prva nogometna utakmica u Hrvatskom zagorju odigrana je upravo između te dvije momčadi, odnosno ZSK Zlatar (Zlatarski sportski klub Zlatar, kako se prije toga nazivao NK Oštrc) i NK
08.08.2022. (07:36) ...otvori...

Potpore za razvoj poduzetništva u Bedekovčini

Općina Bedekovčina raspisala je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva za 2022. godinu. Ukupno se planira dati 150 tisuća kuna putem dvije mjere: Potpore novoosnovanim obrtima i tvrtkama, ukupno 120.000 kuna i Potpore poduzetnicima za financiranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova
...otvori... 11.08.2022. (08:56)

Ljeto na Bajerima

Na Bedekovčanskim jezerima ove subote, 13. kolovoza, u sklopu “Ljeta na Bajerima”, organizira druženje za sve ljubitelje konja. OPG Piljek organizira 3. projahivanje kroz područje Svetog Križa Začretja i Bedekovčine. Druženje na Bajerima počinje u 13:30 sati.
12.08.2022. (08:15)

Ljeto u Mariji Bistrici

"Ljeto u Mariji Bistrici" nastavlja se događanjima u Svetištu MBB, vezanima uz svetkovinu Velike Gospe. U nedjelju 14. kolovoza u 20.30 sati na rasporedu je Put svjetla i procesija sa svijećama na bistričkoj kalvariji. Na samu svetkovinu, u ponedjeljak 15. kolovoza sve su mise na otvorenom i to kroz cijeli dan, prva u 6 sati, a
...otvori... 12.08.2022. (07:56)

Turnir u Grabrovcu

U Grabrovcu kod Zaboka ove nedjelje igra se mini nogometni turnir koji organizira Sportska udruga “Grabrovčani”. Početak je u 7 sati, a prijave su moguće na dan turnira. Prijavljuju se ekipe u sastavu 3 + 1. Za najbolje su osigurane novčane nagrade: prva nagrada je 2000 kuna; druga 1200, treća 750 kuna, dobivaju se i pehari.
...otvori... 12.08.2022. (08:06)

U Zagorju trenutno dvije tisuće nezaposlenih

Broj nezaposlenih u Zagorju u zadnjih mjesec dana se povećao. Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirane su 2.062 osobe. U usporedbi s lipnjem to je za 7 posto ili 135 osoba više. U odnosu na srpanj prošle godine ukupan broj nezaposlenih ipak je manji za 14 posto. Iz
...otvori... 11.08.2022. (07:54)

HOK - indeksi cijena građevinskog materijala

Hrvatska gospodarska komora za svoje je članice uspostavila metodologiju za izračun indeksa veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu, a građevinske tvrtke su dovedene pred milijunske gubitke, iako su radove izvodili u dogovorenom roku
...otvori... 11.08.2022. (07:44)

U Lovrečanu proslavljen blagdan sv. Lovre

U Lovrečanu je održana tradicionalna proslava blagdana sv. Lovre, godišnje proštenje koje se održava već niz godina u ovom naselju, gdje je smještena kapela posvećena ovom rimskom đakonu iz Valencije. Kapela svetog Lovre, po kojoj je selo dobilo ime, prvi put se spominje 1334. godine. Zanimljivo je da je oko polovice
...otvori... 11.08.2022. (06:54)

LAG PRIZAG - radionica o izradi LRS-a

Lokalna razvojna agencija Prigorje – Zagorje organizira prvu radionicu za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2023-2027. Radionicu će voditi konzultant Ivan Biškup, koji je ujedno i izrađivač LRS-a. Teme su: opis područja LAG-a; rezultati provedbe LRS u razdoblju 2014-2020.; uključenost lokalnih dionika;
...otvori... 11.08.2022. (06:50)

Prezentacija škole Malac Genijalac u Zlataru

U Gradskoj knjižnici Zlatar u srijedu, 17. kolovoza održat će se prezentacija Međunarodne škole Malac Genijalac, škole za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece, a provodi edukacijsko - razvojne programe za djecu od 3 do 17 godina. Upisi za školu provode se i u centru Zabok, a svi roditelji
...otvori... 11.08.2022. (06:48)

14. Memorijal Marije Badl

DVD Krapinske Toplice organizira “14. Memorijal Marije Badl”, vatrogasno natjecanje sa starim vatrogasnim kolima. Održat će se u subotu 27. kolovoza, od 15 sati kod novog vatrogasnog doma. Prijave ekipa su najkasnije do 19. kolovoza. Natjecanje će se održati u muškoj i ženskoj kategoriji. Zanimljivost ovog natjecanja je da
...otvori... 11.08.2022. (08:15)

Hrvatska očima mladih - natječaj

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je javni poziv za dodjelu nagrada za fotografije i video HRVATSKA OČIMA MLADIH u 2022. godini. Javni poziv otvoren je za sve redovne učenike i studente, koji su putem fotografija i video zapisa zabilježili neko mjesto ili događaj u svom neposrednom okruženju, koji odražava ciljeve
...otvori... 11.08.2022. (10:38)

BEERFEST u Radoboju

Savjet mladih Općine Radoboj, u okviru Radobojskih ljetnih događanja, i ove godine organizira BEERFEST, a trajat će dva dana. U subotu, 13. kolovoza počinje u 20 sati, a u nedjelju u 17 sati. Kao i prošle godine, kada je održan prvi put i bio dobro posjećen, i ovaj puta namjera je predstaviti domaće craft pivovare, a sve će se
...otvori... 11.08.2022. (08:07)

JAILHOSUE 2022.

Od danas do 15. kolovoza u Lepoglavi se održava 11. po redu, Jailhouse festival, koji organizira Nezavisna udruga mladih, te je pripremljeno više od 20 različitih aktivnosti i sve je u potpunosti besplatno i otvoreno za sve posjetitelje. Održat će se i dva turnira – Jail nogač tri na tri i Jail Odbojka. Organizatori pozivaju
...otvori... 11.08.2022. (08:35)

Nogometni turniri u Oroslavju

Povodom Dana grada, NK Oroslavje organizira nogometni turnir za zagiće i limače te turnir mjesnih odbora. Turniri najmlađih nogometaša održat će se ovaj vikend, u subotu igraju zagići, u nedjelju limači. Kotizacija je 500 kuna po ekipi, a uključuje hranu i piće za članove ekipe. Turnir mjesnih odbora igra se u ponedjeljak, 15.
...otvori... 11.08.2022. (07:58)

Osnovana Zaklada sv. Marija Magdalena za pomoć socijalno ugroženima

U Krapinskim Toplicama je osnovana Zaklada sv. Marija Magdalena. Zakladu je osnovala obitelj umirovljenog generala Ivana Čermaka, prvenstveno za osobe u potrebi s područja Krapinskih Toplica, Krapinsko-zagorske županije, a onda i ostalih dijelova Hrvatske. Upravitelj Zaklade je Marijan Gradinšćak župnik iz Krapinskih Toplica. Obitelj
...otvori... 10.08.2022. (10:37)

Live Cam CroatiaTop 5
KOLOVOZ 2022.


Anketa
CIJEPLJENJE!!     


Izreka tjedna
Ljubav je mađioničar koji izvlači čovjeka iz vlastitog šešira.Ben Hect